3 Mayıs 2018 Perşembe

Yoros Kalesi


Anadolu Kavağı’nda görülmesi gereken yerlerden biri de Yoros Kalesi. Ulaşılması oldukça meşaketli bir yola sahip. Neyse ki, yürüyeceğiniz (tırmanacağınız) yol boyunca önünüze çok güzel kafeler çıkacak. Derin bir soluk alabileceğiniz bu kafelerde zamanın nasıl geçtiğine inanamayacaksınız.



Bu kafelerin içerisinde en gözde olanı Çam Vadisi Cafe& Restaurant. Birkaç yıl önce yayınlanan Karadayı dizisinin de bu konuda etkisi olduğu söylenebilir. Görülmeye değer bir manzarası var. Burada belki günlerce belki de aylarca kalmak isteyeceksiniz. Zengin menüsü, çalışanların ilgisi ve alakası da oldukça iyi. Benim naçizane tavsiyem, sabahın erken saatlerinde kahvaltı keyfini doyasıya yaşamanız. Çocukluk günlerinize geri döneceğiniz bir süpriz de sizleri bekliyor.

kaynak: http://camvadisi.com/


kaynak: www.instagram.com/twinoom/



Muhakkak yanınıza fotoğraf makinenizi alın. Kelimelerle tarif edilemez bir güzelikle baş başa olacaksınız. Tüm ihtişamı ile Marmara Denizi sizi karşılayacak. Elinizi uzatsanız dokunabilecekmiş hissine kapılacaksınız.


Yeteri kadar mutluluğu içimize çektiğimize göre artık yolumuza devam edebiliriz. Yokuşun bitimine de pek bir şey kalmadı. Yol ayrımı sırasında tabelaları göreceksiniz. İşaretlere dikkat edin ve başka bir yola sapmayın.  Aracı ile gelenler için otopark sorunu da olmayacak. Birkaç dakika daha yürüdükten sonra tarihin en eski yapılarından biri kocaman heybeti ile karşınıza çıkacak.

İçerisine girme imkanız olabilir de olmaya bilir de. Bu konu da kesin bir cevap veremeyeceğim. Bakanlığın kararı ile baştılan kazı çalışmaları nedeniyle belli bir alan kapatılmış. Birkaç yıl önce gittiğimizde kalenin duvarlarına tırmanan, tepesinde fotoğraf çektiren çok kişi vardı. Fakat geçen yıl gittiğimizde ufacık bir alanın ziyaretçilere ayrıldığını gördük. Uzaktan  da olsa görülmeye değer bir yapıt.

Anadolu Yakası’nda bulunan ve Boğaz’ın Karadeniz girişinin doğu tarafında bulunan kale, Rumeli Kavağı üzerinde bulunan İmros Kalesi’yle birlikte boğazın girişini kontrol etmek amacıyla kurulmuştur. Ceneviz Kalesi olarak da bilinen bu kalenin adı, kutsal yer anlamına gelen Hieoran’dan geliyor görüşü oldukça yaygın. 

Ceneviz yapısı olduğuna inanılmasına rağmen kulelerin birinde görülen tuğlada Grekçe yazılı kitabe ile buranın Bizans inşaatı olduğunu gösterir. Tarih boyunca sıkça el değiştirmiştir. Karadeniz ticaret yolu hakimesi için oldukça önemli bir noktadır. Yıldırım Beyazid döneminde kale fethedilmiştir ve Konstantinopolis’i fethetme yolunda önemli bir adım olmuştur.”(1)


Yoros Kalesi, UNESCO’nun geçici listesinde yerini almıştır. Kalenin bir kısmı halka açık iken diğer kısmı asker alan içerisindedir. İçeriye girdiğinizde Karadeniz’e açılan sonsuzluğu seyretme imkanınız olacak. 2016 yılında yapımı tamamlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de daha yakından görebilirsiniz.


                                                                                                              Sevgiyle Kalın



Kaynakça
1- Yoros Kalesi 27 Nisan 2017 tarihinde erişilmiştir. www.beykoz.bel.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder